Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse?

De wereldgeschiedenis is geen suf lijstje met belangrijke data. Het is een schatkist vol sterke verhalen.                    

Stroop je mouwen op, grabbel een jaartal uit dit boek – en laat je verrassen. Je weet misschien wat er gebeurde in 1492 of 1789. Maar wie maakte er in 1633 de allermoeilijkste beslissing van z’n leven?

Reis mee van de hangende tuinen van Babylon naar de tempels van Angkor Wat en van de donkere tijd van de kruistochten naar de eeuw van de Verlichting. Onderweg ontmoet je bekende figuren zoals Julius Caesar of Napoleon en maak je kennis met fascinerende types als Ana Nzinga en Manuele Sáenz. Het avontuur begint zodra Lucy op twee benen leert lopen en eindigt wanneer Greta Thunberg het woord neemt op de klimaattop.

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data is méér dan een historisch weetjesboek. Barbara De Munnynck vertelt echte verhalen – met een prikkelend begin en een heldere pointe. Isabelle Geeraerts verbindt ze tot een vrolijk geheel met paginagrote, knallende illustraties.

Meer dan 5500 jaar geschiedenis in 100 verhalen uit de hele wereld

Zin om al 1 van de 100 verhalen uit ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’ te lezen? Dat kan hier!

In het persbericht dat eind februari 2024 werd rondgestuurd, vertel ik over literair koorddansen: “Ik wou een boek schrijven dat is afgestemd op de aandachtspanne van jongeren van vandaag. Vertel je teveel, dan haken ze af. Vertel je te weinig, dan gaan de losse feiten het ene oor in, het andere oor uit. Vijfhonderd woorden per verhaal is net genoeg om context en samenhang te geven én om een idee te lanceren dat bijblijft. Uiteindelijk draaien veel historische momenten rond tijdloze vragen: Waarom is het zo belangrijk om eerst te zijn, zoals bij de maanlanding? Hoe erg moet het worden voor je besluit te vluchten, zoals de inwoners van Pompeji?”

Sindsdien kreeg ik al veel mooie recensies, zoals deze, deze en ja hoor, ook deze.

Ook dankbaar voor de aandacht in de boekhandels en in print media, zoals Libelle, Feeling, ELLE en de boekenbijlage van De Morgen.