Blog

Over een boek, een museum en een plan

Wist je dat je in het Brusselse Museum Kunst en Geschiedenis (zonder overdrijven) dui-zen-den topstukken uit het verleden kunt ontdekken? Met de verhalen uit ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’ leid je jouw gezin of klas bovendien zélf door het museum, als de beste gids.

Een ontdekking om te jubelen: In de zomer van 2023 legde ik de laatste hand aan het manuscript van ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’. Op een zaterdag maakten we met ons gezin een uitstapje naar Brussel en we belandden in het Jubelparkmuseum. Je weet wel: dat museum met die totempaal en het Egyptische kattenbeeldje dat te zien is in de film ‘K3: Dans van de Farao’. Ik kon mijn ogen niet geloven. Wat een ontzettend groot, ontzettend fijn museum.

‘This is the Belgian Louvre,’ hoorde ik een buitenlandse toeriste zeggen. En die indruk had ik ook. Ik liep door de vele zalen en zag de 100 verhalen uit mijn boek in tastbare, eeuwenoude voorwerpen tot leven komen.

Meteen was er het idee: ‘Hoe fantastisch zou het zijn om een leidraad te maken voor bezoekers met kinderen, zodat ze de museumcollectie kunnen ontdekken aan de hand van de verhalen uit Een kleine wereldgeschiedenis?’

Een dubbelfijne ontmoeting: Flash forward naar februari 2024. Ik breng één van de eerste exemplaren van Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data naar Klara Herremans en Christine Willemen van de dienst Publiek & Educatie. De twee collega’s werken al sinds 2007 in het Museum Kunst en Geschiedenis en zijn er o.a. verantwoordelijk voor het scholenaanbod. Dat omvat naast klassieke rondleidingen en interactieve ateliers ook kant-en-klare lesmappen en werkblaadjes. Ze zien meteen de mogelijkheden tot kruisbestuiving met ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’. Scholen die het museum bezoeken doen meestal beroep op een ervaren gids (90 euro voor 90 minuten en maximum 15 kinderen). Maar

een leerkracht die met de klas de Kleine Wereldgeschiedenis heeft gelezen, kan – met wat hulp van een praktische leidraad – zelf de rol van gids opnemen in het museum.

Gratis en met iedereen, ook als de klas 24 of 28 leerlingen telt… Scheelt weer op de schoolrekening!

Een educatief pakket in wording: Zo ontstond het idee om een leidraad te maken voor leerkrachten van het 5e leerjaar tot het 3e middelbaar en/of geïnteresseerde ouders. De leidraad laat bezoekers met kinderen toe om de rijke collectie van het Museum Kunst en Geschiedenis op eigen tempo te ontdekken aan de hand van de verhalen uit ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’. Het Museum Kunst en Geschiedenis kan – door z’n omvang en structuur – bij een eerste bezoek nogal overweldigend lijken. Maar elke leerkracht (of gemotiveerde ouder) kan hier het voortouw nemen, ook jij. Eén voorbereidend bezoek (of niet, als je voldoende avontuurlijk bent…), de gratis ondersteunende leidraad (daar werken we aan…) en een exemplaar van Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data. Meer heb je niet nodig. Hou deze website in de gaten of geef je mailadres op voor de nieuwsbrief (via hello at barbarademunnynck.be) Dan ben je de eerste die hoort wanneer het pakket klaar is!

9 x goed om weten:

Je vindt het Museum Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark (op nummer 10) – daarom wordt het ook wel eens ‘het Jubelparkmuseum’ genoemd. Het is het grootste van België en werd gebouwd met internationale voorbeelden (zoals het Victoria & Albert Museum in Londen) voor ogen.

Op dit moment (begin 2025) is het museumrestaurant gesloten, maar er is een picknickruimte voor scholen. Bij mooi weer nodigt het park rond het museum uit tot picknicken in openlucht. Voor gezinnen zijn er eetkraampjes en enkele broodjes- en lunchzaken in de buurt.

Kinderen tot 18 jaar krijgen gratis toegang, leerkrachten betalen 4 euro voor de permanente collectie, volwassenen 10 euro. Hier vind je info over bereikbaarheid, openingsuren en een knop om tickets te bestellen.

Het KMKG is bijna zo oud als België zelf. De kerncollectie werd bijeengebracht in 1835 en gaandeweg uitgebreid met schenkingen door kunstverzamelaars en aankopen van religieuze kunst bij de kerkfabriek. Ook de grote vondsten van Belgische archeologische opgravingen (bv. in Egypte of in Mleiha in de Verenigde Arabische Emiraten) of zendingen (bv. naar Paaseiland in de jaren 1930) zijn hier te bewonderen.

Heel aantrekkelijk is het circuit opgebouwd rond een kloostertuin (geopend in 1976), naar het voorbeeld van The Cloisters in New York. Zalen met middeleeuwen kunst of topstukken uit de Renaissance geven uit op een sfeervol stukje groen zoals tijdgenoten dat kenden.

Ook niet te missen is de Apameazaal (geopend in 1933) waar je een grote, authentieke jachtmozaïek (5e eeuw) uit de villa van de Romeinse gouverneur van Syria Secunda (in het huidige Syrië) kunt bekijken. Er is verder een knappe reconstructie van de zuilengang die 1600 jaar geleden de antieke stad domineerde.

Wie wil, kan voor (of na) z’n bezoek de museumcollectie online ontdekken. De dienst Publiek en Educatie van het museum heeft bovendien een uitgebreid scholenaanbod. Medewerkers Klara Herremans en Christine Willemen verklappen in dit interview hun favoriete ‘match’ tussen de museumcollectie en de verhalen in ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’.

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data‘ werd geschreven door Barbara De Munnynck, geïllustreerd door Isabelle Geeraerts en uitgegeven door Pelckmans in 2024. Je vindt het in de meeste boekhandels en online. Meer dan 250 Vlaamse bibliotheken hebben het in hun collectie.

Het Museum Kunst en Geschiedenis is de grootste site van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel. De andere sites zijn het Paviljoen der Menselijke Driften, het Hallepoortmuseum en het Muziekinstrumentenmuseum.