Blog

Klas op wereldreis: 6e leerjaar Gibo Mariaburg in Brasschaat

Wat een leuk stuk schreef Alika Rovnyagina van Het Nieuwsblad/Gazet van Antwerpen over de #100datachallenge, naar aanleiding van de Voorleesweek 2024. We delen het hier met haar toestemming en foto’s. Veel leesplezier!

Juf Heidi Van Dam van Gibo Mariaburg doet mee aan de challenge van schrijfster Barbara De Munnynck, waarbij gemotiveerde leerkrachten zich inzetten om het hele schooljaar door ‘De Kleine Wereldgeschiedenis in 100 grote data’ voor te lezen.

Nog tot 24 november is het Voorleesweek, een jaarlijkse campagne die het belang van voorlezen benadrukt. Op Gibo Mariaburg leest juf Heidi Van Dam het hele jaar door voor.

Juf Heidi is daarmee één van de 180 leerkrachten die meedoet aan de challenge van Barbara De Munnynck, auteur van De Kleine Wereldgeschiedenis in 100 grote data. Ze hoopte op 100 leerkrachten die zich voor de challenge inzetten, maar het werden er ruim 180. “Als voorlezen zoveel educatieve voordelen heeft én kinderen het zo fijn vinden, waarom zouden we het dan beperken tot een speciale actieweek op school?”, vertelt De Munnynck.

Het kleurrijk geïllustreerde boek bevat precies 100 verhalen en neemt jongeren vanaf 10 jaar mee op tocht door 5.500 jaar geschiedenis. Van de hangende tuinen van Babylon naar de tempels van Angkor Wat en van de donkere tijd van de Kruistochten naar de eeuw van de Verlichting. Het avontuur begint zodra Lucy op twee benen leert lopen en eindigt wanneer Greta Thunberg het woord neemt op de klimaattop. Elk verhaal bevat ongeveer 500 woorden wat neerkomt op 5 minuten voorleestijd.

Intussen luisteren de leerlingen van 6B naar het verhaal over de Griekse filosoof Socrates. “Het fijne is dat het op een hele vrijblijvende manier wordt gebracht. De leerlingen hoeven er geen toets over te maken. Het is een ontspanningsmoment”, vertelt juf Heidi. “We hebben al achttien verhalen gelezen. Later zal deze leerstof ook terugkomen in hun middelbare schooljaren, en dan is het fijn dat ze al van bepaalde namen hebben gehoord.”

Ook de leerlingen zijn enthousiast. “Ik vind het een heel interessant boek. Er staan veel leuke weetjes in. Mijn favoriete verhaal was het eerste over Lucy”, zegt Kobe Appermont.

De Munnynck: “Ik ben de leerkrachten die deelnemen aan mijn challenge ontzettend dankbaar. Samen nemen ze dit schooljaar meer dan 3.600 kinderen mee op tijd- en wereldreis, dat vind ik fenomenaal. Voor mij is de challenge geslaagd als leerlingen op het einde van het schooljaar denken: ‘Wow, wat is de wereld groot en interessant.’ Ze hoeven geen data te onthouden, ik heb liever dat ze plezier beleven aan het voorlezen en zin krijgen in een volgend boek.”

PS: Meer over de #100datachallenge. Ook het 5e leerjaar uit Berlaar maakt een wereldreis. En meester Bert, juf Freya en boekenjuf Els uit Sint-Martens-Bodegem doen mee, net als juf Mel uit Assebroek.